Påføringsmetoder

Struktur

Man skelner mellem årestruktur og åretegning. Ved påføring af maling enten som lakfarve eller lasurlak kan man ikke se åretegningen, da malingen er heldækkende, men danner træets årer struktur som f.eks. ask og eg, er denne struktur synlig hvis ikke den spartles væk. Hvis du ønsker at kunne se åretegningen skal du vælge en behandling med lak.

 

Lakfarve

Ønsker man et resultat med en “fed og mættet” lakoverflade skal man vælge lakfarve. Vi kender det fra hvide eller kulørte køkkenlåger, Arne Jacobsen stabelstole og Montana reoler. Lakken på en bil kan også kaldes lakfarve. Ved påsprøjtning benyttes en relativ tykflydende maling. Dette bevirker, at den har en ret høj overfladespænding, så den er vanskelig at få til at flyde sammen over porer i overfladen. Derfor påføres den på en finslebet porefri bund. De fleste overflader må nødvendigvis grundes og spartles inden påføring af lakfarven. Vi plejer at sige at det resultat man vil opnå i den færdige lakering skal opnås i overfladen inden påføring af lakfarven. Som på biler er det muligt at give emnerne en tolags lakering. Dvs. at sprøjte et lag klarlak oven på malingen for at beskytte pigmenteringen, og eventuelt give en højglanslakering endnu mere glans og dybde. Lakproducenterne foreskriver at påføre 100g/m² hvilket giver en lagtykkelse på 100µm

 

Lasur

Hvis man har en træsort hvor der er meget struktur i overfladen så som ask eller eg, har man mulighed for at fremhæve denne struktur ved at påføre lasur. Malingen bliver påført direkte på det ubehandlede træ. Ved påføringen er den fortyndet meget, så den nemt kan trænge ind i træet. Struktur og porer bliver ikke fyldt op, men er synlige i den færdige lakering. Den egner sig altså ikke til overflader, der trænger til en større renovering, men kræver en pæn ensartet bund. Ubehandlet træ “rejser sig”, dvs. overfladen bliver ru når det første lag lasur tørre. Overfladen mellemslibes og behandles en gang til. Når man påfører farver med dårlig dækkraft, kan man ikke få en 100 % dækning af bunden.

 

Fritz Hansen leverer stolene i asketræ med alle deres standardfarver som lasur. Vi kan godt friske disse stole op med ny lasurfarve, men resultatet bliver ikke så godt, hvis stolene skal have en anden farve end de har i forvejen.

 

Klarlak

Klarlak har den egenskab at den er gennemsigtig. Man kan altså se træets åretegning mv. efter påføring af lakken. De fleste skabslåger i træ eller træfiner er lakeret med klarlak. Man bruger meget at bejdse træet inden påføring af klarlak. Bejdse fås i mange farver, bl.a. i mange af de forskellige træsorters farve. LUXLAK bejdser ikke, men vi kan henvise til møbelsnedkere der gør det. Når man giver træ klarlak, er der tradition for at nogle træsorter skal mættes med lak, altså have en helt glat og lukket overflade, mens andre skal have en overflade med åbne porer, og struktur.

 

Hvis man har gamle døre og møbler der er lakeret med klarlak, og ønsker at få renoveret overfladen, så må man se i øjnene at større skader, stød og hakker ikke kan fjernes med mindre der er et lag træ man kan pudse væk. Derefter er det ofte nødvendigt at bejdse overfladen så den får en ensartet farve. Vi henviser til snedkere der er specialister i dette.

 

Pigmentering

En pigmentering er en klarlak der er kommet farve i, således at den bliver svagt hvid eller en anden farve. Man kan på denne måde “lysne” træets farve. LUXLAK pigmenterer ikke, da det kræver stor rutine at gøre det ensartet med en håndsprøjte.