Udseende

Træ

Træ er et levende materiale. Træsorter har forskellige egenskaber. Nogle er bløde, nogle er hårde. Nogle har meget struktur i veddet, og er meget åbne, andre er meget glatte og lukkede.Når man maler træ er det muligt at fremhæve eller skjule træets karakter.

 

Klarlak

Når vi behandler træ med klarlak fremtræder træets karakter tydeligt, da lakken er helt gennemsigtig. Jo mere klarlak man påføre jo mere glat bliver overfladen. Man skelner mellem lukkede og åbne overflader alt efter hvilken træsort man lakerer, og hvor mange behandliger man giver.

 

Maling lasur

Hvis man ønsker at fremhæve træets karakter når man maler, vælger man at give overfladen en lasur. Her kan man får stukturen af træet til at træde tydeligt frem. På nogle træsorter må man så til gengæld leve med at porene i overfladen ikke bliver lukkede. Dette ses tydeligt i lyse farver, da porene her står som små sorte knappenålshuller og revner.

 

Maling lakfarve

Når man maler træ og ønsker en lukket porefri overflade vælger man at give træet en lakfarve. På nogle træsorter er det svært at fjerne strukturen helt, det kræver en grundig fuldspartling af overfalden.

Vi har valgt at alle vores behandlinger med maling lakfarve, som standard skal give en helt glat porefri overflade, hvor man ikke kan se strukturen af træet.

 

Glans

Jo mere glans der er i en overflade jo mere spejleffekt eller lysreflektion er der.

 

Jo mere lysreflektion der er jo tydeligere ser man struktur og fejl i overfladen. Derfor er det dyrere at lakere højglans end mat, da forarbejdet skal udføres meget mere nøjagtigt. Grundmalinger skal være tættere, slibepapiret finere osv.