Møbellakering

Møbellakering

Møbellakering er en generel betegnelse for det håndværk der ligger bag overfladebehandling af møbler. Overfladebehandlingen kan bestå af påføring af klarlak på træmøbler eller påføring af maling på møbler af træ, metal plast mm.

Møbellakering er et gammelt udtryk der faktisk kun beskriver det at påføre klarlak på træmøbler, for at beskytte overfladen, og fremhæve træets farve. Ved en lakering kan man også ændre overfladens glans. Med glans menes lysets reflektion i overfladen. Selve påføringen kan ske med pensel, rulle, valse eller sprøjte.

Når vi i dag taler om møbellakering, benytter vi tit udtrykket selv om vi faktisk tænker på at overfladebehandle møblerne med en heldækkende maling i en flot farve. Her tænker jeg især på dansk design af Arne Jacobsen i form af stabelstoleserien med de berømte stole 3101, “myren” og 3107, “syveren”, som står i rigtig mange hjem og på endnu flere arbejdspladser i hele verden. Dette gælder også for Peter Lassens reolsystem “Montana”, der fra sin fødsel i begyndelsen af 80’erne er leveret med en rigtig flot sprøjtemalet finnish.

Der er ingen tvivl om at der er forskel på maling og lak. I mit univers er maling et produkt til overfladebehandling der er fuld af farvepigmenter, der giver emnerne der overfladebehandles med maling den farve som malingen har. Lak derimod har den egenskab at det er transparent, altså gennemsigtigt. Lakken læggesig som et beskyttende slidlag ovenpå overfladen, men skjuler ikke overfladens farve.

Jeg skelner altså mellem at male og lakere, men i det danske sprog kan man udmærket blive uddannet vognmaler, og arbejde som autolakerer, selv om det man udføre, er at male biler. Man kan så, hvis man dykker lidt ned i teknikken, påpege at malingen på de fleste biler i dag er beskyttet af et lag klarlak der påsprøjtes efter at malingen er påført, så bilen bliver altså først sprøjtemalet, og derefter sprøjtelakeret.