Om maling af skabslåger

Information om sprøjtemaling af skabslåger.

 

Mange forskellige

Da skabslåger gennem tiderne er blevet fabrikeret af mange forskellige materialer, og med mange typer overflade-behandlinger, må man nødvendigvis tage stilling til, om påsprøjtning af toplak direkte på overfladen vil give det ønskede resultat, eller om det er nødvendigt at foretage en eller flere forbehandlinger før toplakken påsprøjtes.

 

Hvordan ser dine låger ud

Det er nødvendigt at beskrive lågernes nuværende overflade, samt det ønskede resultat, for at kunne finde den rigtige pris for lakeringen.

Man kan dele skabsfronterne op i 3 hovedgrupper:

  • Trælåger
  • Sprøjtemalede låger
  • Laminat- og plastfolielåger

 

Overfladetyper

Når lågerne er farvede, er de tit sprøjtelakerede, hvis de da ikke er håndmalede. Har lågerne en overflade, der ser ud som træ, er det ofte træ. De fleste ældre plane låger er spånplade, hvorpå der er limet et tyndt lag træ, også kaldet finér. Overfladen er derefter sprøjtet med klarlak. I 70’erne begyndte man også at lave låger med en plasticoverfade. Plastoverflader kan være af mange forskellige kvaliteter, men vi kalder det alt sammen for laminat. Laminaten kan være ensfarvet, eller den kan se ud som træ, men man kan ofte fornemme, at det er plastic. Man ser også ofte at de store flader er fineret hvorimod kanterne er påsat tynde laminatlister.

 

Tid

Normalt tager det 8 arbejdsdage at lakere et sæt skabslåger. Vi lakerer en side ad gangen, som så tørrer natten over. Når lågerne skal forbehandles med grundfarve, tager det 4 arbejdsdage at udføre selve lakeringen, hertil skal lægges indleveringdag, en dag til rengøring, spartling og slibning, samt en dag til kvalitetskontrol og pakning, og så selve afleveringsdagen. Skal lågerne ikke forbehandles med grunder, tager det et par dage mindre. Skal lågerne derimod høglanslakeres og poleres, kan det tage op til 14 arbejdsdage eller mere.

 

Overfladen

Når man ønsker en helt glat overflade på de emner der skal lakeres, er det nødvendigt at toplakken bliver sprøjtet på en overflade, der er helt glat og porefri. Endvidere skal overfladen være rengjort og slebet med fint sandpapir, for at lakken kan få den nødvendige vedhæftning.

 

Afmontering

Inden lågerne lakeres skal greb, hængsler og andet metal afmonteres. Ønskes hængsler lakeret, kan disse medleveres.