Holdbarhed

Håndværket

Holdbarhed

Lagtykkelse

Den første forudsætning for at en lakering opnår en tilstrækkelig holdbarhed er lagtykkelsen af maling og lak.

Mange har den opfattelse at jo flere gange det får jo bedre. Det er til dels rigtigt, men i visse tilfælde kan for meget maling være dårligt.

Hvis man måler lagtykkelsen af lakken på en bil med en mikrometermåler er den ofte omkring 150µ (0,15 mm). En bil får omkring 30 – 40 behandlinger (gange).

Vores leverandører anbefaler en lagtykkelse på toplakken på 0,1 mm. vi giver tit mere, så på en grundet og slebet overflade er der mindst 0,15mm lagtykkelse på.

Ridsefasthed

Al maling kan ridses.

Vores lakker og malinger udmærker sig med en håd slidstærk overflade, men tager man et stykke sandpapir er de relativt nemme at slibe i. De kan ridses. Man kan sammenligne vores maling med den maling der sidder på en bil. Man må ikke bruge slibesvampe skurepulver eller lignende til at rense overfladen. Den ru bund på en porcelænstallærken virker som sandpapir, den ridser overfladen.

Slagfasthed

Slagfastheden på malingen er god. Jo tykkere lag jo bedre slagfasthed. På nogle træsorter er det meget nemt at lave slagmærker, også når de er sprøjtemalede.

Daglig brug

I det daglige er den maling og lak vi bruger nem at have med at gøre.

Den rengøres nemt med en opvredet klud, gerne efterfulgt af en tør, så man ikke kan se at der er indtøret vand på overfladen (striber mm.)

Overfladen på en bordplade er udsat for væsentlig mere slid end overfalden på reolsystemet, så bordpladen får hurtigere patina end reolen.

Farve og glans

Ridser og småskader ses nemmere i en mørk farve end den gør i en lys.

Hvis man har nemt ved at få lysreflektion i overfladen ses ridser og skader tydeligere. Ridser ses tydeligere i en højglans end i en mat overflade.

Konstruktionssamlinger

En samling mellem to stykker træ kan overmales, men den kan ikke skjules. Træ udvider sig når luftens fugtighed stiger, eller når temperaturen stiger. Og bliver mindre når det modsatte sker. Træet “arbejder” Derfor ´kan konstruktionssamlinger ikke skjules, og i værste fald revner malingen over samlingen.

Vi har haft mange kunder der skuffet måtte kontatere at samlinger i MDF plade ikke kan spartles og males, så det efterfølgende ikke kan ses at der er en samling. Vi anbefaler derfor at alle samlinger konstrueres så de er synlige.