Info om overflader

Info om overflader

Når man maler og lakerer på nyt ubehandlet træ, kan man vælge om træet skal være synligt i det færdige resultat, eller om det skal være usynligt.

Vi skelner mellem to forskellige egenskaber ved træ. Åretegningen og strukturen.

Træsorter har forskellige åretegninger. Hvis man lakerer (overfladebehandler med en klar gennemsigtig lak), kan man se åretegningen i træet. Før man lakerer kan man bejdse træet for at fremhæve eller ensarte træets farve og åretegning.

Nogle træsorter har stuktur i overfladen. Ovefladen er altså ikke helt glat, men der er en grov eller fin struktur, og ofte også åbne porer i overfladen. På disse træsorter, kan man, udover åretegningen, også vælge om man vil have synlig eller usynlig struktur.

Almindeligvis giver man træet dets naturlige struktur når man behandler det med klarlak, hvorimod man kan vælge at kunne se strukturen eller ikke, når man maler overfladen. Vi kalder behandlingen lasur, hvis strukturen skal kunne ses, og lakfarve hvis overfladen skal være helt glat.

Når man skal behandle træ der tidligere har været behandlet, begrænses man i sine valg, af den behandling træet tidligere har fået. Hvis åretegning og struktur ikke er synlig, er det som regel heller ikke muligt at gøre den synlig. Hvis åretegning og struktur er synlig, kan man vælge om man fortsat vil kunne se begge, eller om strukturen skal være synlig, eller om overfladen skal være helt glat.

Vi har tre basis behandlingsmønstre vi arbejder ud fra, når vi skal sprøjtemale overflader der tidligere har været behandlet med en heldækkende farve.

Vores tre basis behandlingsmønstre:
 1. Matslibning og påføring af maling
 2. Grovslibning, påføring af grundmaling, mellemslibning og påføring af maling.
 3. Grovslibning, fuldspartling af træets struktur, påføring af grunder. mellemslibning og påføring af maling.

Hvis overfladen har synlig struktur og åbne porer (f.eks. en skabslåge i finéret egetræ der er behandlet med klarlak), vil overfladen efter behandling 1. stadig have synlig struktur og synlige porer. Porerne vil ses som knappenåls huller i overfladen. Efter behandling 2. vil strukturen stadig være synlig, men de fleste porer vil være lukket. efter behandling 3. vil overfladen være uden synlig struktur, og uden porer, altså helt glat.

Vi arbejder ud fra at resultatet skal være helt glat, porefrit og uden struktur af nogen art i overfladen, hvis du ikke udtrykkeligt beder om at få synlig struktur i overfladen.

Hvis overfladen ikke har synlig struktur og åbne porer, men er helt glat, så vil den også blive helt glat igen uanset hvilken en af behandlingerne man vælger.

Den gamle overflade
Det er vigtigt at kende den “gamle” overflade for at kunne beregne prisen på at sprøjtemale. Prisen afhænger selvfølgelig af tidsforbruget. Da vi arbejder med det mål at opnå en helt glat overflade uden synlig struktur, må vi konstatere at tidsforbruget afhænger af hvilken overflade vi skal arbejde ud fra.
 
I vores tilbudsskemaer får du hjælp til at beskrive dine emner, så du kan give os de informationer vi har brug for, for at kunne beregne prisen.
 
Hvis du har nogle parcelhusdøre du ønkser malet kan du f.eks. give os følgende oplysninger om dørene som de er før vi sprøjtemaler:
 
 • Type: Plan
 • Udseende: Træ
 • Behandling: Sprøjtelakeret
 • Struktur: Struktur
 • Slidtage: Brugt/slidt
 • Emner: 1 dør 63 cm, 5 døre 73 cm, 1 dør 83 cm.
 • Tillæg: Med 2 hængsler og 1 lås
 • Farve: RAL 9010 glans 35
 • Glans: 35 silkemat
Den ny overflade
Den overflade man ønsker i det færdige resultat skal opnås før man sprøjtemaler sidste gang. Hvis emnerne har denne overflade i forvejen er det billigere at male dem igen, hvorimod en gammel hærget overflade kan være dyrere at få sprøjtemalet hvis man ønsker en helt glat fejlfri overflade.
 
I menuen til venstre finder du mere information om de forskellige emner vi overfladebehandler, Der er formularer du kan udfylde, under hvert emne i menuen,  for at rekvirerer skriftlige tilbud.

Yderligere informationer